Непоодинокими є випадки, коли під час перевірки стану мереж та обладнання виявляється, що у технічній документації вказані зовсім інші прилади, ніж ті, якими користуються.

Виявляється, що старий котел чи плита вийшла з ладу, або ж людина просто вирішила оновити обладнання, встановити потужнішу техніку. Нашвидкоруч знайшла в інтернеті оголошення, кого можна викликати для цих робіт. Інколи навіть до сайтів з оголошеннями справа не доходить – підказують сусіди чи знайомі. Котел куплений, майстер відключив-встановив-підключив. Здавалося б, все ж як треба?!

Аж ніяк! Розповідаємо чому:

Чи може будь-який майстер проводити заміну газового обладнання?

– Ні. Проводити роботи із заміни газового обладнання можуть виключно організації, які мають відповідні дозволи. Це може бути як АТ «КИЇВГАЗ», так і інша компанія. Перелік таких організацій доступний за посиланнями http://surl.li/mqyjc та http://surl.li/mqykv.

Тож якщо майстер представляє таку компанію та може надати дозвільні документи – він має право здійснювати заміну вашої плити, колонки чи котла. Але лише у порядку, передбаченому законодавством (тобто без самовільного втручання у роботу внутрішньобудинкових систем газопостачання та з дотриманням вимог безпеки).

Чи потрібно звертатися до АТ «КИЇВГАЗ», якщо заміну буде проводити інша компанія?

– Так, обов’язково. Якщо здійснити заміну вашого обладнання може будь-яка організація із відповідним дозволом, то відключити газ перед проведенням таких робіт та здійснити пуск після – виключно газорозподільне підприємство. Для цього власник (орендар тощо) має написати заяву перед початком робіт, а також звернутися до Оператора ГРМ після завершення заміни обладнання (якщо такі роботи проводять не фахівці АТ «КИЇВГАЗ»).

Чи обов’язково потрібно всі дії щодо заміни газового обладнання підтверджувати документально?

– Так. Факт проведення робіт обов’язково має підтверджуватися документально. Якщо ж майстер «з інтернету» пропонує замінити обладнання без будь-якої документації – ви ризикуєте не лише втратою коштів, але і власною безпекою!

Заміна обладнання оформлюється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення. В інших випадках - з оформленням виконавчо-технічної документації .

Чи потрібно надавати інформацію про заміну газового обладнання до АТ «КИЇВГАЗ»?

– Так. Якщо встановлене обладнання не відповідає технічній документації, воно підлягає відключенню від системи газопостачання зі встановленням заглушки. Відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання (пункт 5.7), до усунення вказаного порушення пуск газу здійснювати не можна.

Де зберігаються дані щодо встановлення та заміни газового обладнання?

– Один з примірників технічної документації передається на зберігання до АТ «КИЇВГАЗ».

Якщо ви раніше оновлювали документацію, але не можете знайти свій примірник вдома – можна звернутися із заявою до АТ «КИЇВГАЗ». Наші фахівці у передбаченому законодавством порядку нададуть копію примірника, який знаходиться у Оператора ГРМ.

Таким чином, до кого б ви не зверталися щодо заміни обладнання, проведення цих робіт має здійснюватися фахівцями із відповідними дозволами та досвідом, а також підтверджуватися документально. Без винятків.

Закликаємо вас відповідально ставитися до власної безпеки та остерігатися шахраїв!

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б