Аварійна служба «Київгазу» за вихідні 17 та 18 лютого опрацювала 70 заявок. З них 3 стосувалися виявлення електропотенціалу на газопроводі – всі надійшли протягом 24 годин з Солом’янського та Дніпровського районів. В одному з випадків електрична напруга на газопроводі становила понад 200 Вт!

У таких ситуаціях до усунення загрози розподіл газу негайно припиняється, адже наявність електричного потенціалу на газопроводі несе серйозну небезпеку.

Звідки ж напруга може з’явитися на газопроводі? Іноді причиною виникнення електропотенціалу є несправне заземлення будинку. Але найчастіше до аварійних ситуацій призводить порушення базових безпекових правил.

Нагадуємо:

- електропроводка, електричні прилади та інші джерела струму або його провідники не повинні контактувати з газопроводом (намотувати на трубу електричний кабель ні в якому разі не можна!);

- електроприлади, кабелі та розетки не можуть знаходитися на дуже близькій відстані до газопроводу.

Зокрема, пунктом 2.1.77 Правил улаштування електроустановок передбачено: якщо уникнути перетину електрокабелів і газопроводів неможливо, а також у випадку їх паралельного прокладання – відстань між ними в просвіті має складати не менше ніж 100 мм.

Щоб убезпечити свій дім – закликаємо дотримуватися правил газової безпеки. Якщо помітили іскри чи інші ознаки електричної напруги на газопроводі – негайно телефонуйте 104 та дотримуйтеся інструкцій аварійників!

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б