Фахівці «Київгазу» уже протягом двох місяців щоденно проводять ТО ВБСГ багатоквартирних будинків – відповідні роботи тривають у різних районах міста з середини січня 2024 року. Станом на 20 березня у 418 будинках успішно здійснені заходи з технічного обслуговування. Всього цьогоріч заплановано проведення ТО ВБСГ у понад 2,6 тисячі будинків.

Розповідаємо, як проходить технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, на прикладі робіт в одному з багатоквартирних будинків Солом’янського району.

Залежно від обсягу робіт, технічне обслуговування газових мереж спільної власності у будинку займає 1-2 робочих дні. Працівники оглядають, здійснюють обстеження та виконують заходи, передбачені Переліком видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках.

Мешканців будинку обов’язково попередньо інформують про заплановані роботи. Окрім оприлюдненого на офіційному сайті графіка, «Київгаз» завчасно розміщує на під’їздах будинків оголошення із зазначенням інформації про заплановані роботи та контактними даними для уточнення необхідних питань.

Безпосередньо перед початком проведення ТО працівники обходять квартири, особисто попереджають мешканців про заплановані роботи та проводять інструктаж. Зокрема – нагадують про те, що під час випробувань на щільність газових стояків у будинку крани перед газовими приладами мають бути перекриті. Найголовніше, що доносять людям – все це робиться саме заради їхньої безпеки.

Після поквартирного обходу розпочинаються роботи з технічного обслуговування газових мереж спільної власності у будинку, проводиться підготовка до планового випробування на щільність ВБСГ. Далі кожен стояк перевіряється на герметичність надлишковим тиском. У випадку, якщо стояк не витримує випробування, подача газу відновлюється після усунення витоків на ньому.

Уже перші місяці роботи фахівців показали важливість вчасного здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

Як правило, проблеми виявляються на різьбових з’єднаннях, але бувають і випадки корозії газопроводів. На фото – частина виявлених корозійних газопроводів. Виникнути вони можуть як на вводі в будинок, так і в будь-якому іншому місці, наприклад в перекритті між поверхами. Щоб з’ясувати, де саме виникла проблема, працівникам обов’язково потрібен доступ до всіх газифікованих приміщень по стояку.

 

Інколи джерелом витоку може бути навіть неперекритий кран на газовому обладнанні. Тому потрібно розуміти, що саме мешканці можуть пришвидшити процес проведення ТО ВБСГ. Адже якщо вони дотримуються рекомендацій та забезпечують доступ для поквартирної перевірки стану газових мереж спільної власності, витік газу знаходиться швидше.

Проведення планово-попереджувальних заходів є необхідною умовою підтримки газових мереж у належному стані. Адже лише за 2023 рік аварійна служба «Київгазу» отримала понад 5 000 заявок, пов’язаних із витоками газу. Вчасне виявлення та усунення проблем дозволяє гарантувати газову безпеку мешканців та запобігати надзвичайним ситуаціям.

Нагадуємо, що періодичність ТО ВБСГ визначається залежно від строку їх експлуатації: з урахуванням вказаних критеріїв роботи мають проводитися раз на 3 або 5 років. Оператори ГРМ проводять технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання на основі Типового договору та відповідно до Порядку ТО ВБСГ багатоквартирного будинку. З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті kyivgaz.ua/to-vbsg

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б